Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka pod pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka z kurczaka 5 szt.
ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt.
margaryna 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 2% 0,5 szklanki
przyprawa kebab- gyros Prymat 0,5 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw szczypta
sól szczypta
pieprz szczypta
ser gouda 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka pod pierzynką

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewamy margarynę, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Powoli dolewamy mleko. Przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i szczyptą soli oraz pieprzu do smaku.
Krok 1 - Skrzydełka pod pierzynką foto
2
Obieramy ziemniaki i kroimy je na plastry.
Krok 2 - Skrzydełka pod pierzynką foto
3
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, następnie pokrojoną cebulę oraz resztę ziemniaków. Całość posypujemy przyprawą Kucharek. Na wierzch układamy skrzydełka.
Krok 3 - Skrzydełka pod pierzynką foto
4
Wszystko zalewamy sosem i posypujemy startym serem.
Krok 4 - Skrzydełka pod pierzynką foto
5
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę 30min w temp. 220-250 stopni.
Krok 5 - Skrzydełka pod pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 16.02.2012 21:38
oj aż zgłodniałam :)
stokrotka 16.02.2012 18:31
mniam....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak