Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto snikers z orzechami i dżemem porzeczkowym
Ciasto snikers z orzechami i dżemem porzeczkowym - połączenie kruchego ciasta, cierpkiego dżemu porzeczkowego, aksamitnego kremu karpatkowego oraz orzechów włoskich. Do przygotowania tego ciasta użyj gotowego kremu karpatkowego - przygotuj go według instrukcji na opakowaniu.
Ciasto:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, dodać cukier, śmietanę kwaśną, żółtka oddzielić od białek i dodać same żółtka. Zagnieść ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę. Wyjąć ciasto i podzielić na połowę. Wyłożyć obie części do dwóch blaszek wyścielonych papierem do pieczenia.
Beza:
Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli oraz z cukrem pudrem i na jedną część ciasta wyłożyć ubitą pianę z białek i piec w temp około 180 stopni C przez około 40 minut. Wyjąć obie blaszki i ostudzić.
Przekładanie ciasta:
Obie części ciasta z dwóch blaszek wysmarować dżemem z czarnej porzeczki (z jednej strony). Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi stronę wysmarowaną dżemem.
Krem karpatkowy (gotowy):
Według przepisu podanego na opakowaniu przygotowujemy masę gotową do karpatki. Kładziemy jedną część ciasta na górze powinien być dżem i orzechy, następnie smarujemy ciasto masą i przykrywamy drugą częścią ciasta (drugim plackiem posmarowanym również dżemem i posypanym orzechami od spodu, z wierzchu powinna być piana z białek).