Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto snikers z orzechami i dżemem porzeczkowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto snikers z orzechami i dżemem porzeczkowym - to ciasto kruche z bezą, kremem karpatkowym, dżemem z czarnej porzeczki i orzechami włoskim.

Składniki:

Ciasto snikers z orzechami i dżemem porzeczkowym

jajko 4 sztuki
mąka 2,5 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 12% 3 łyżka
masło 1 kostka
dżem porzeczkowy 1 słoik
sól 1 szczypta
cukier puder 1/4 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka
krem do karpatki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto snikers z orzechami i dżemem porzeczkowym

Ciasto snikers z orzechami i dżemem porzeczkowym - połączenie kruchego ciasta, cierpkiego dżemu porzeczkowego, aksamitnego kremu karpatkowego oraz orzechów włoskich. Do przygotowania tego ciasta użyj gotowego kremu karpatkowego - przygotuj go według instrukcji na opakowaniu.

Ciasto:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, dodać cukier, śmietanę kwaśną, żółtka oddzielić od białek i dodać same żółtka. Zagnieść ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę. Wyjąć ciasto i podzielić na połowę. Wyłożyć obie części do dwóch blaszek wyścielonych papierem do pieczenia.

Beza:

Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli oraz z cukrem pudrem i na jedną część ciasta wyłożyć ubitą pianę z białek i piec w temp około 180 stopni C przez około 40 minut. Wyjąć obie blaszki i ostudzić.

Przekładanie ciasta:

Obie części ciasta z dwóch blaszek wysmarować dżemem z czarnej porzeczki (z jednej strony). Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi stronę wysmarowaną dżemem.

Krem karpatkowy (gotowy):

Według przepisu podanego na opakowaniu przygotowujemy masę gotową do karpatki. Kładziemy jedną część ciasta na górze powinien być dżem i orzechy, następnie smarujemy ciasto masą i przykrywamy drugą częścią ciasta (drugim plackiem posmarowanym również dżemem i posypanym orzechami od spodu, z wierzchu powinna być piana z białek).

Ciasto snikers z orzechami i dżemem porzeczkowym to jedne z licznych przepisów na ciasto inspirowane popularnym batonikiem. Jeśli masz ochotę na inne przepisy na ciasto snikers, zobacz te propozycje:

CIASTO SNIKERS

SERNIK SNICKERS

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 16.01.2013 10:53
fantastyczny przepis!
sara1 09.01.2013 13:02
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak