Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PĄCZKI MOJEJ TEŚCIOWEJ

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
cukier 2 łyżeczki
mleko 5 łyżeczek
mąka pszenna 5 łyżeczek
mąka pszenna 1 kg
margaryna 10 dag
cukier 3/4 szkl
jajko 6 szt
mleko ciepłe 1i1/2 szkl
sól do smaku
cukier wanilinowy 1 szt
rum 4 łyżeczki
marmolada 1 szt
cukier puder 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZKI MOJEJ TEŚCIOWEJ

W małym naczyniu, łyżką rozcieramy drożdże z cukrem, mlekiem i mąką pszenną. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni roztapiamy margarynę. Do dużej miski przesiewamy 1 kg maki. Na parze do białości ubijamy całe jajka ze szczyptą soli wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z mąka dodajemy wyrośnięty zaczyn, rum, ubite jaja, ciepłe mleko i długo dokładnie wyrabiamy. Kiedy składniki ciasta dobrze się połączą, porcjami dodajemy roztopiona chłodną margarynę i ponownie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po czym jeszcze raz wyrabiamy. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i szklanką wycinamy kółka nakładamy po łyżce marmolady i dokładnie sklejamy. Pączki układamy na stolnicy i zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy partiami w rozgrzanym tłuszczu, osączamy i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 29.01.2014 11:04
mniam mniam
Laila2786 02.03.2013 11:29
dla mnie pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak