Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
drożdże 60 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 1/3 szklanki
Ciasto:
żółtko jajek 5 sztuk
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 10 g
sól 1 szczypta
mąka 3 szklanki
mleko 2/3 szklanki
masło 80 g
spirytus 1 łyżka
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozrabiamy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki mąki. Po wymieszaniu zostawiamy do wyrośnięcia, na jakieś 30 minut.
Krok 1 - Pączki foto
2
Do rondelka wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, przez cały czas ubijając trzepaczkę. Jak masa urośnie i będzie puszysta i biała jak kogel mogel, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Pączki foto
3
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ubite żółtka, letnie mleko, zaczyn i całość mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto będzie dość luźne, ale w miarę wyrabiania powinno przestać się lepić. Po kwadransie stopniowo dolewamy stopione, ciepłe masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut, dodajemy spirytus i ekstrakt waniliowy i po wyrobieniu formujemy z ciasta kulę, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę
Krok 3 - Pączki foto
4
Ciasto ma podwoić swoją objętość!
Krok 4 - Pączki foto
5
Blat lub stolnicę posypujemy mąką, przekładamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy chwilę i „rozpłaszczamy” dłońmi na grubość ok. 2 cm.
Szklanką o średnicy ok. 6 cm wykrawamy kółka. Na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę gęstej konfitury i bardzo, bardzo dokładnie (!) sklejając boki formujemy nieco spłaszczoną kulkę.
Krok 5 - Pączki foto
6
Wszystkie pączki kładziemy na posypanym mąką blacie- zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Pączki muszą podwoić swoją objętość i nie mogą wyschnąć- wyschnięte popękają podczas smażenia, dlatego, co jakiś czas trzeba delikatnie zwilżyć ściereczkę wodą.
Krok 6 - Pączki foto
7
W garnku roztapiamy tłuszcz (u mnie smalec i planta w proporcji 1:1). Podgrzewamy aż uzyska odpowiednią temperaturę, żeby to sprawdzić, wrzucamy kawałek ciasta, wielkości orzecha laskowego, jak zarumieni się po 20 sekundach, to już możemy smażyć.
Wrzucamy po 4 pączki (garnek musi mieć taką średnicę, żeby 4 pączki mogły swobodnie pływać). Nie smażymy jednocześnie większej ilości, żeby za bardzo nie obniżać temperatury tłuszczu. Garnek przykrywamy pokrywką. Mniej więcej po minucie (dół pączków powinien być już brązowy) odwracamy pączki do góry nogami (można to zrobić np. widelcem) przykrywamy garnek i smażymy kolejną minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową i nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Krok 7 - Pączki foto
8
Jeszcze ciepłe pączki smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody i posypujemy skórką pomarańczową.
Krok 8 - Pączki foto
9
Pączki
Krok 9 - Pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 10.07.2012 09:55
Ależ mnie teraz naszła ochota na pączki! :D
dwa pokoje z kuchnią 17.02.2012 23:43
my jedliśmy kupne, w poniedziałek robię "after party" po tłustym czwartku i wtedy będę też piekła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak