Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniaczek z węgierkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanka
jajko 3 sztuk
śmietana 12% 3 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier kryształ 3/4 szklanka
margaryna 1 kostka
kakao 2 łyżka
sól 1 szczypta
śliwki węgierki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniaczek z węgierkami

Margarynę posiekać, dodać do niej mąkę i śmietanę. Z jaj kurzych oddzielić żółtka od białek, dodać żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy. Wyrobić wszystkie składniki ciasta na jednolitą, gładką masę i wstawić je do lodówki na około 1 godzinę. Następnie śliwki węgierki umyć pod bieżącą wodą, wypestkować i przepołowić każdą śliwkę. Następnie wyjąć ciasto i podzielić je na trzy równe części, jedną z nich równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki węgierki. Do drugiej części ciasta dodać kakao i wyrobić ciasto wraz z kakao, następnie kakaowe ciasto rozwałkować i nałożyć na śliwki. W dalszej kolejności należy ubić pianę z białek wraz ze szczyptą soli, piana musi być sztywna. Pianę nałożyć na ciasto kakaowe. Trzecią część ciasta zetrzeć na tarce o grubych otworach i posypać na ubita pianę z białek. Ciasto przygotowane w ten sposób należy umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni C na około 40- 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu serwować ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak