Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z pieczarkami, żółtym serem i z cebulką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1 kilogram
cebula 2 sztuk
mąka pszenna 1 kilogram
jajko 1 sztuk
sól 2 łyżeczka
woda 1 szklanka
olej 1/4 szklanka
masło 2 łyżka
ser gouda 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z pieczarkami, żółtym serem i z cebulką

Opłukać pieczarki, obrać i pokroić w kostkę. Olej podgrzać na patelni, włożyć pieczarki, oraz 1 cebulę obraną i pokrojoną kostkę i wysmażyć składniki. Przyprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem. Podsmażyć i ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę, wbić jajko wymieszać składniki, wyrobić ciasto w jednolitą, gładką i delikatną masę, ciasto nie może być twarde. Rozwałkować ciasto i wykrawać kubkiem lub szklanką koła. Do wysmażonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać składniki. Nakładać nadzienie na środek koła i sklejać dokładnie pierogi. Wodę zagotować z łyżeczką soli i wrzucać gotowe pierogi, następnie gotować około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe 2 cebule obrać i pokroić w kostkę zrumienić na maśle. Wyjąc pierogi, porcjować na talerzu, polać tłuszczem i cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 16.02.2012 12:15
fajne
Anio?eczek 16.02.2012 11:28
takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak