Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierożki z wiśniami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
cukier 1,5 łyżeczki
margaryna 1
mąka 2 szklanki
mąka 2 łyzki
wiśnie 1 sloik
cukier puder
woda 1 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki z wiśniami

Kroki postępowania

1
Do drożdży dodajemy cukier i mieszamy, w chwili gdy staną się płynne dodajemy łyżkę ciepłej, ale nie gorącej wody i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie kostkę zimnej margaryny siekamy z dwiema szklankami mąki, następnie dodajemy przygotowane drożdże i zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kule, przekładamy ją do miski i zalewamy zimną wodą z kranu – odstawiamy na 60-90 minut, aż ładnie napęcznieje. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z wody, dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie zagniatamy ciasto, które dość cienko wałkujemy
Krok 1 - Drożdżowe pierożki z wiśniami foto
2
Z ciasta wykrawamy krążki szklanką oraz nożem kwadraty,na środek każdego kawałka ciasta układamy 2-3 wiśnie i dokładnie sklejamy (powstają nam trójkąciki i półksiężyce).
Krok 2 - Drożdżowe pierożki z wiśniami foto
3
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym i pieczemy je 10-15 minut w temperaturze 180*.
Krok 3 - Drożdżowe pierożki z wiśniami foto
4
Pierożki w kształcie trójkątów posypywałam cukrem pudrem, a półksiężyce wiśniowym lukrem (2 łyżki cukru pudru zmieszałam z 3 łyżeczkami soku wiśniowego).
Krok 4 - Drożdżowe pierożki z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 15.02.2012 23:17
i jak słodko podane...
agnieszka137 15.02.2012 23:08
smaczne te pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak