Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 szt
masło 2-3 łyżki
drożdże 3 dag
cukier 4 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Kroki postępowania

1
Podgrzać mleko - powinno być letnie. Dodać do niego drożdże, odrobinę soli, i mąki, wymieszać. Gotowy zaczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka z 4 łyżkami cukru utrzeć. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do osobnej misy przesiać mąkę. W środku zrobić dołeczek, wlać zaczyn, dodać żółtka i wymieszać. Wyrabiać ciasto rękami. W trakcie wyrabiania dodać przestudzone masło. Gdy ciasto dobrze się wyrobi (przestanie się kleić) zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kluski na parze foto
2
Gdy ciasto ładnie wyrośnie rwać kawałki i formować z nich małe okrągłe kluseczki i lekko spłaszczać ręką. Z podanych składników wychodzi około 12 szt. Gotowe pozostawić ponownie do wyrośnięcia. W tym czasie zagotować w garnku wodę. Garnek przykryć ściereczką (ja używam tetry) i przymocować ją nitką lub sznurkiem.
Krok 2 - Kluski na parze foto
3
Tak wyglądają po około 30 minutach kluski - już ładnie wyrośnięte.
Krok 3 - Kluski na parze foto
4
Gdy woda zacznie się gotować kłaść na ściereczce kluski (w ostępach) i gotować około 12 minut.
Krok 4 - Kluski na parze foto
5
Podawać z sosem z truskawek, jagód, z jogurtem, masłem czy podawać same.
Krok 5 - Kluski na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.04.2013 08:53
już robiłam
Natalia/tubisiek 30.03.2012 12:56
bardzo apetyczne :)
fictor123 16.03.2012 08:00
super kluseczki
Anna152 05.03.2012 08:55
super
Kas2 21.02.2012 16:06
smak dzieciństwa, piękne Ci wyszły
MAR3STA 20.02.2012 16:36
przepyszne!
Agnieszka_B 16.02.2012 14:03
Uwielbiam kluski parowe!
caralajna 16.02.2012 08:58
wspaniałe
Anna146 16.02.2012 07:13
jeśli zostaną Wam takie parowańce na następny dzień (wiem, że to trudne, bo są pyszne), to super smakują pokrojone w plasterki i podsmażone
ziutula
ziutula 15.02.2012 23:49
drożdże dobrze Ci wyrastają....
owocówka 15.02.2012 20:59
fajne
Ewa6274879 15.02.2012 20:59
oj już dawno takich nie jadłam... też je uwielbiam :)
sylwia / sytofala 15.02.2012 19:39
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak