Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1 kg
boczek wędzony 25 DKG
kiełbasa chuda 25 dkg
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
przyprawy do smaku
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę moczymy - zalewam ją wodą kilka razy a do ostatniej wsypuję kminek i zostawiam na noc. Fasolę gotuję w tej wodzie, w której się moczyła i powinna przykrywać fasolę z niewielkim zapasem. W tym czasie przygotowujemy dodatki: kroimy boczek w drobną kostkę i podsmażamy go na patelni - najlepiej bez tłuszczu, świetnie nadaje się do tego celu patelnia teflonowa - tłuszcz wytopi się z boczku. Kiedy boczek się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy płaską łyżeczkę cukru - wtedy cebula puści sok i ładnie się zeszkli. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy to do gotującej się fasoli. Kroimy kiełbasę, podsmażamy i też dodajemy. Teraz można też dodać dwa przetarte ząbki czosnku. Kiedy fasola jest już wystarczająco miękka dodajemy przecier pomidorowy - wedle uznania, moim zdaniem im więcej, tym lepiej, a raczej im więcej, tym bardziej kwaśne - trzeba próbować, pieprz, paprykę ostrą, sól. Gotową fasolę odstawiam do lekkiego ostudzenia i dodaję śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 15.02.2012 13:40
pychchchchchchchchcha...;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak