Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    500 g
  • masło

    4 łyżki
  • słodka śmietana

    200 ml
  • cebula

    1 szt
  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i mocno podsmażyć na maśle.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.
Wlać około 1 litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Sos zagęszczamy śmietaną rozmieszaną ze szczyptą soli.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z wodą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agabi

07.02.2012 11:47
też lubię takie sosy:)

eli_555

22.01.2011 23:37
pycha sosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat