Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapuśniaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
mleko 100 ml
drożdże 3 dag
cukier łyżeczka
jaja 2 szt
margaryna 4 łyżki
sól szczypta
kapusta kiszona kg
cebula szt
smalec łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
grzyby suszone 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kapuśniaczki

Kroki postępowania

1
grzyby suszone namocz w wodzie dodaj do kapusty i ugotuj. miękką kapustę odciśnij z wody i zmiel w maszynce. posiekaj cebulę,przesmaż ją na tłuszczu i dodaj do kapusty.dopraw do smaku.całość przesmaż i ostudź.
Krok 1 - kapuśniaczki foto
2
zrób rozczyn z kilku łyżek mąki,mleka drożdży oraz cukru.odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce a następnie dodaj resztę składników.wyrób ciasto,gdy zacznie odchodzić od ręki znaczy ze jest gotowe. z ciasta wykrawaj prostokąty na które kładź porcje farszu.Prostokąty zroluj i potnij na mniejsze części.
Krok 2 - kapuśniaczki foto
3
kapuśniaczki układaj na wytłuszczonej blasze i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz na złoty kolor w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Krok 3 - kapuśniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 15.02.2012 17:47
w takim drożdżowym cieście jeszcze nie próbowałam, ale brzmi na prawdę smacznie :)
suzana 15.02.2012 13:12
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak