Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka pszeniczna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pszenica 10 dag
szczypiorek 1 pęczek
pestki słonecznika 2,5 dag
główka sałaty 1
marchewka 1
ser ementaler 5 dag
ocet winny 2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
śmietany kremowej 1 łyżka
woda 200 ml
sos sojowy 0,5 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
olej słonecznikowy 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka pszeniczna

Pszenicę zalać wodą i moczyć przez około 3 godziny . Namoczona pszenicę doprawić szczyptą soli oraz sosem sojowym , wymieszać i gotować , bez przykrycia 2-3 minuty . Następnie przykryć i na wolnym ogniu , gotować przez 20 minut . Ocet wymieszać z sokiem z cytryny , musztardą , olejem oraz śmietaną . I doprawić do smaku sola oraz pieprzem . Liście sałaty porwać na małe kawałki . Ogórka i marchewkę obrać , zetrzeć na tarce i połączyć z sałatą oraz z ostudzoną i odsączoną pszenicą . Następnie dodać cząstki obranego jabłka . Na koniec wlać przygotowany ostry sos , wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak