Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety grzybowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 10 dag
bułka pszenna 3-4 kromki
smietana kremowa 2-3 łyżki
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
masło 3-4 łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
orzechy włoskie 1 posiekane
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety grzybowe

Grzyby umyć, zalać wodą i odłożyć na całą noc.Następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar można wykorzystać do sporządzenia zupy).Bułkę namoczyć w śmietanie.Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić na łyżeczce masła.Przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z grzybami i odciśniętą bułką.Dodać posiekane jajka na twardo, orzechy i żółtka.Przyprawić do smaku solą i pierzem, masę wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą grzybową.Posypać 2 łyżkami tartej bułki, całość szybko wyrobić. Z masy formować małe kotleciki, panierować je w pozostałej tartej bułce.Smażyć na stopionym maśle lub na oleju.Podawać na przekąskę lub z ziemniakami i surówką, jako danie główne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak