Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucho-drożdżowe paszteciki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1 szczypta
drożdże 5 dag
Farsz:
cebula 2 sztuki
pieczarki 20 dag
masło 3 łyżki
zielona pietruszka
przyprawy
woda 1 (ciepła)
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Krucho-drożdżowe paszteciki

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i pieprzem, dodać drożdże i zagnieść ciasto na koniec dodać olej i dokładnie wyrobić, ciasto ma odstawać od miski i ręki. Ciasto bez wyrastania cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, foremki do wypieku małych tart delikatnie natłuścić, przykryć płatem ciasta i docisnąć wałkiem, zdjąć ciasto które się odcięło po bokach, a krążkami wylepić foremki, resztki ciasta jeszcze raz rozwałkować i wyciąć krążki do przykrycia pasztecików.
Farsz: Cebulę pokroić w piórka, posypać solą i pieprzem, następnie udusić na maśle do miękkości pod koniec dodać pieczarki pokrojone w plasterki jeszcze troszkę razem podusić. Dodać około 1 łyżki posiekanej natki pietruszki i jeśli trzeba to całość doprawić. Farszem napełnić przygotowane foremki, przykryć krążkami ciasta i delikatnie docisnąć na bokach. Piec w temp. 180-190 st do 30 min. Podawać gorące z czerwonym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 18.03.2012 09:53
Piękne.
kriso 15.02.2012 21:23
super
Agnieszka_B 15.02.2012 11:49
Apetyczna propozycja!
foczka-ks 14.02.2012 21:37
ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak