Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z porami i szynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanka
masło 20 dag
woda 6 łyżek
sól do smaku
por (biała część) 2 sztuki
masło 3 łyżki
mleko 0,5 szklanki
jaja 4 sztuki
szynka 10 dag
ser żółty 25 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z porami i szynką

Ciasto na dużą formę, na małą wziąć 3/4 lub nawet 1/2 podanej porcji. Masło drobno posiekać, dodać mąkę, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 45 minut. Pory pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle, żeby zmiękły. Szynkę pokroić w cienkie paski. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, 15 minut. Jaja ubić z mlekiem, dodać pory (troszkę je odsączyć z masełka) i szynkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na ciasto wyłożyć nadzienie i posypać żółtym serem. Piec około 45 minut, sprawdzając czy jest upieczone. Ser na wierzchu powinien się zarumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 24.03.2012 10:11
super
rutynka 20.02.2012 14:37
super!
caralajna 14.02.2012 22:00
uwielbiam pory, :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak