Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WINO Z AGRESTU

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

moszcz 7 l
woda 12 l
cukier 3,5 kgt
drożdże

Przepis i sposób przygotowania na: WINO Z AGRESTU

Owoce powinny być dojrzałe bez śladu grzyba. Po umyciu otrząśnięciu z wody oddzielamy sok za pomocą sokowirówki. Wytłoki zalewamy gorącą wodą i po wystygnięciu wyciskamy przez płótno. Moszcz wlewamy do balonu, a następnie gotujemy 9 litrów wody i w gorącej rozpuszczamy 2,5 kg cukru. Ostudzony syrop wlewamy do balonu wraz z matką drożdżową i pożywką. zatkane korkiem z rurką fermentacyjną wino odstawiamy. Po 7 dniach fermentacji dodajemy resztę cukru rozpuszczonego w reszcie wody i odstawiamy do dalszego przerobu. Gdy rurki przestaną wydobywać się bąbelki dokonujemy pierwszego zalania znad osadu i ponownie pozostawiamy w spokoju do wyklarowania. Po całkowicie skończonej fermentacji możemy wino dosłodzić do smaku. Wino zalewamy znad osadu 3-4 razy, a cały proces dojrzewania powinien trwać do 2 lat

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak