Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg drozdzowy z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
drożdże 25 g
woda 1 szklanka
jajko 1 szt
olej 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
pieczarki duszone 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg drozdzowy z pieczarkami

Drożdże roztarłam w miseczce z łyżeczką cukru, dodałam trochę letniej wody, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Dodałam je potem do miski z posoloną mąką, wlałam olej, resztę wody i wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, tak z 5 minut, aż zaczęło odstawać od brzegów miski. Przykryłam ściereczką i postawiłam w kuchni , żeby w cieple urosło, co trwało około pół godziny.
Gdy ciasto wyrosło, połowę włożyłam do keksówki, położyłam na to odcedzone duszone pieczarki ( przepis jest w mojej księdze) i przykryłam resztą ciasta ( takie ciasto ładnie się rozprowadza łyżką, nie trzeba wałkować). Postawiłam keksówkę w ciepłym miejscu na 10 min, żeby ciasto, jak mawiała moja Mama – ruszyło się.
Włożyłam do nagrzanego piekarnika, podwyższyłam temperaturę do 200 c i piekłam około 40 min, aż pieróg się zrumienił, a włożony na próbę patyczek wyszedł suchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 13.01.2014 13:50
świetne jedzonko,pycha
ben-ka 11.11.2013 17:34
zjadłabym z apetytem.
IZABELA29 04.06.2013 19:55
bardzo taki lubię
Ada-Gaba 16.06.2012 16:15
wspaniały i pyszny
tom 14.02.2012 14:30
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak