Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie pierogi z kaszą jęczmienną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka pełnoziarnista 2 łyżki
kasza jęczmienna 1/2 szklanki
papryka żółta 1/4 szt
cukinia 1/2 mała
marchew 1 średnia
olej rzepakowy
sól
pieprz
pomidor 1 średni
cebula 1/2 mała
mąka pełnoziarnista do posypania stolnicy
papryka zielona 1/4 szt
woda 1 (wrząca)
Liść lubczyku suszony Prymat 2 łyżeczki
papryka czerwona 1/4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie pierogi z kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesmażamy razem z marchewką na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski o długości około 0,5 cm, dodajemy do marchewki i cukinii i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz z roztartym w dłoni lubczykiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Mąkę pszenną mieszamy z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej, wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Na 2-3 łyżkach oleju smażymy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi odcedzamy, gorące polewamy cebulką z pomidorem.
Krok 1 - Wegańskie pierogi z kaszą jęczmienną foto
2
Mąkę pszenną mieszamy z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej, wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto.
Krok 2 - Wegańskie pierogi z kaszą jęczmienną foto
3
Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 3 - Wegańskie pierogi z kaszą jęczmienną foto
4
Na 2-3 łyżkach oleju smażymy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi odcedzamy, gorące polewamy cebulką z pomidorem.
Krok 4 - Wegańskie pierogi z kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 08.05.2012 20:50
pycha
pacpaw 14.02.2012 21:45
ciekawa posypka z cebuli i pomidora - alternatywa dla boczusia :o)
cooleczka 14.02.2012 17:50
jak zwykle ciekawe i pyszne pomysły :)
Anna146 14.02.2012 07:02
farsz wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak