Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaśna z tunczykiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

strąk czerownej papryki 1
strak zielonej papryki 1
cebula 1
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
ząbek czosnku 1
oliwa 2 łyżki
jabłko 1
sok z połowy cytryny
maślanka 1 szklanka
cukier szczypta
kapary 3 łyżki
fasola 1 puszka
ocet 1 łyżka
kapusta kiszona 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśna z tunczykiem

Papryki oczyścić z pestek i pokroić w paski . Jabłko obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w krążki kapustę porozrywać na mniejsze kawałki . Fasole odsączyć . Tuńczyka również odsączyć , a olej zachować . Przygotowane składniki przełożyć do salaterki i delikatnie wymieszać . Sok z cytryny wymieszać z octem , maślanką oliwą z oliwek oraz olejem z tuńczyka i doprawić do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kapary i wszystko dokładnie wymieszać . Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i na 20 minut pozostawić w temperaturze pokojowej , aby poszczególne smaki dobrze się przeniknęły

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anio?eczek 13.02.2012 21:10
coś innego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak