Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku wg caroline

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koncentrat pomidorowy 200 g
mąka pszenna czubata 1 łyzeczka
olej 3 łyzki
Sól, pieprz, majeranek do smaku
kminek Prymat 1/4 łyzeczki
wędlina 25 dag
boczek 25 chudy
fasola 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku wg caroline

Kroki postępowania

1
Fasolę namoczyć przez noc, odlać wodę i ugotować w świeżej wodzie do miękkości i odcedzić (jest mniej wzdymająca).
Krok 1 - Fasolka po bretońsku wg caroline foto
2
Wędlinę i boczek pokroić w kostkę.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku wg caroline foto
3
Dodac do fasoli razem z koncentratem pomidorowym i szklanką wody. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem i zagotować. Z oleju i maki przygotować zasmażkę i dodać do fasoli, dokładnie wymieszać i zagotować.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku wg caroline foto
4
Ewentualnie przyprawić do smaku solą, a w razie gdyby potrawa wyszła zbyt gesta dodać odrobinę wody. Podawać z pieczywem.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku wg caroline foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.08.2013 14:08
moja ulubiona fasolka , często robię ją na weekend
ben-ka 09.05.2012 10:13
już bardzo dawno nie robiłam,czas to nadrobić.
anna186 23.02.2012 21:35
pyszna
anemon 13.02.2012 21:17
Odpowiednie danie na te siarczyste mrozy, smaczne i rozgrzewające.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak