Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galaretka z czerwonych porzeczek na zimę

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwone porzeczki 1 kg
woda 1 szkl
cukier żelujący 0,5 kg
cytryna 0,5

Przepis i sposób przygotowania na: galaretka z czerwonych porzeczek na zimę

Owoce myjemy, obieramy z szypułek. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Rozgniatamy. Zagotować. Wycisnąć sok z połówki cytryny. Owoce przecedzić i przetrzeć przez gazę. Do 800 ml powstałego soku dodać cukier żelujący i sok z cytryny. Wymieszać i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając.. Na dużym ogniu, cały czas mieszając, gotować 3 minuty. Gorącą galaretką napełnić wyparzone słoiki i dokładnie zamknąć.
Smaczności

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.07.2012 15:52
Ja robię galaretkę z czerwonych porzeczek, ale one mają tyle pektyn, że nie jest już potrzebny cukier żelujący - same się zsiadają :) ...no i wody nie daję ...
Fiffi 13.03.2012 23:28
pyszna, moja babcia robiła podobną
Katarzyna/kate1980 12.03.2012 20:35
robię podobną
calliope 22.02.2012 07:46
świetna galaretka :)
jola1508 13.02.2012 18:19
robię podobną :)
jola1508 13.02.2012 18:19
robię podobną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak