Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z masą budyniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
margaryna 24 dag
sól 0.5 łyżeczki
jaja 5 sztuk
woda 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 0.5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z masą budyniową

Kroki postępowania

1
Najpierw zrób ciasto: W dużym garnku zagotuj wodę, 14 dag margaryny i łyżeczkę soli. Odstaw i od razu wsyp całą mąkę rozcierając energicznie łyżką. Postaw ponownie na małym ogniu i ucieraj. Gdy ciasto będzie odstawać od ścian naczynia, zdejmij z ognia i przestudź. Następnie wbijaj kolejno jajka.Uważaj by przed wbiciem następnego poprzednie było dobrze wymieszane. Ciasto kładź małą łyżeczką na wysmarowaną margaryną blaszkę w dość dużych odstępach.
Krok 1 - Ptysie z masą budyniową foto
2
Włóż ptysie do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach do momentu gdy ptysie urosną.
Krok 2 - Ptysie z masą budyniową foto
3
Zrób masę budyniową: Ugotuj mleko i dodaj do niego budyń- mieszaj szybko.Odstaw do ostygnięcia. Zacznij ucierać 10 dag margaryny a następnie dodawaj do niej po łyżce budyniu.
Krok 3 - Ptysie z masą budyniową foto
4
Gdy ptysie już się upieką wyłóż je z piekarnika i ostaw do stygnięcia.
Krok 4 - Ptysie z masą budyniową foto
5
Gdy ptysie ostygną przetnij je na pół i nałóż do środka masę budyniową. Ptysie posyp cukrem pudrem. Smacznego:)
Krok 5 - Ptysie z masą budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 13.04.2013 10:55
uwielbiam takie ptysie
smile 18.04.2012 20:37
z chęcią zjadłabym takiego ptysia:)
Mysiunia 17.04.2012 09:54
nigdy jeszcze nie robiłam ptysi :) ale po obejrzeniu takich smakołyków pewnie wkrótce zrobie :)
Mariusz10 01.04.2012 13:15
apetycznie wygladają
Anio?eczek 07.03.2012 07:23
Super!
rutynka 01.03.2012 11:12
rewelacyjne:)
Beatris 24.02.2012 11:59
Z przyjemnością zjadłabym jednego.
sunnymood 14.02.2012 19:51
mi wyszła taka jak na zdjęciu:) czyli widocznie nie:)
sylwia / sytofala 13.02.2012 21:03
czy masa budyniowa z tych proporcji nie jest zbyt rzadka ?? ptysie pychotki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak