Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki "z obrączką"

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 3/4 szklanki
drożdże 80 g
żółtko jajek 8 szt
mleko ciepłe 1,5 szklanki
margaryna stopiona 200 g
cukier waniliowy
sól szczypta
tłuszcz do smażenia
spirytus 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki "z obrączką"

Kroki postępowania

1
Rozrabiamy drożdże z 1 łyżką mąki, łyżeczką cukru oraz 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka łączymy z cukrem i połową cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
Wyrośnięte już drożdże dodajemy do przesianej mąki, a do tego utarte żółtka. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy już znacznie zwiększy swoją objętość brać porcje ciasta i formować z nich niewielkie pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

W garnku lub tak jak ja we frytkownicy rozgrzać tłuszcz.Gdy już będzie mocno rozgrzany wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
Krok 1 - Pączki  "z obrączką" foto
2
Gdy usmażone pączki lekko przestygną, nadziewamy je za pomocą szprycy z długa wąską końcówką.

Taki sposób jest znacznie wygodniejszy niż wkładanie nadzienia w trakcie zlepiania pączków i pozwala znacznie zaoszczędzić czas przygotowania.
Krok 2 - Pączki  "z obrączką" foto
3
Teraz pozostaje nam pozostawić pączusie do całkowitego wystudzenia i wykończyć w ulubiony sposób:
- posypać cukrem pudrem,
- polukrować,
- polać czekoladą,
- lub zostawić bez niczego.

Smacznego!
Krok 3 - Pączki  "z obrączką" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 26.02.2012 09:20
dla mnie bomba:)
sylwia / sytofala 13.02.2012 21:17
a ja przez chwilkę myślałam , że może jakąś obrączkę chowa się do paczka :)
cooleczka 13.02.2012 20:13
fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak