Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszkowe bułeczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże 5 dag
jajko 1 sztuka
margaryna 5 dag
sól 1 szczypta
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 sztuka
mleko 3/4 szklanki
DODATKOWO:
marmolada
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszkowe bułeczki

W ciepłym mleku rozrobić drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki, wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko, płynny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Foremkę z otworami w kształcie serc delikatnie natłuścić z wyrośniętego ciasta odrywać malutkie porcje takie minimalnie większe od orzechów włoskich i nadziać jak pączki porcją marmolady, ciasto ułożyć w foremce tylko delikatnie spłaszczając w trakcie pieczenia samo się ułoży w foremce. Przygotowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp 180-190 do 25min, po upieczeniu przestudzić i posmarować lukrem ja swój troszkę zabarwiłam aby ładnie odbijał na bułeczkach można też dodatkowo posypać posypką dekoracyjną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 24.07.2013 08:12
Piękne zdjęcie i apetyczne bułeczki.
Damian10 14.05.2012 11:20
śliczne
Allice 02.03.2012 08:45
pięknie wyglądają :)
freekate 16.02.2012 15:39
wyglądają uroczo :)
Agnieszka_B 13.02.2012 21:46
Taką bułeczkę to i ja bym zjadła:)
treonina 13.02.2012 18:02
śliczne
caralajna 13.02.2012 16:00
ładniutkie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak