Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z boczku

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
pieczarki 4-5 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
majeranek 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
kostki rosołowe 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
ziele angielskie kilka ziaren
pieprz czarny kilka ziaren
zielona pietruszka 2 łyżki
boczek 1.5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z boczku

Kupując boczek staramy się wybrać chudy, ale dosyć cienki kawałek, następnie dodatkowo, aby go spłaszczyć rozbić troszkę tłuszczem. Płaski płat boczku natrzeć pieprzem i rozkruszoną 1 kostką rosołowa. Do mielonego mięsa dodać drobno posiekany czosnek i 1/2 drobno pokrojonej cebuli, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Na doprawiony płat boczku rozsmarować cienką warstwę mięsa mielonego na nim ułożyć pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, posypać pietruszką i ściśle zwinąć jak roladę, dodatkowo obwiązać nicią. Zwinięty boczek ułożyć w brytfance w której będziemy piec, podlać gorącą 1 szklanką wody w której rozpuścić drugą kostkę rosołową, dodać pozostałą cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu oraz ziele angielskie. Piec w temp. 190-200 do 1.5 godz, czas pieczenia zależy od "grubości" naszego boczku. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, zdjąć nici i kroić na cienkie plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 19.09.2013 08:38
piękna i samczna
MAR3STA 17.02.2012 17:46
apetyczna
staropolanka5 13.02.2012 22:15
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak