Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z kuskus i ciecierzycy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szk
kuskus 1 szk
jajko 1-2 szt
mięta 2 łyżeczki
kumin 1/2 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kuskus i ciecierzycy

Ciecierzycę namoczyć najlepiej zostawić na noc. Zagotować w wodzie w której się moczyła do miękkości, odcedzić.
Kuskus zalać wrząca wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciecierzycę i kuskus zmielić w maszynce lub malakserze niezbyt drobno.
Do powstałej masy dodać miętę (może być suszona), kumin i sól do smaku. Wymieszać z jajkiem, jeżeli masa będzie za sucha dodać drugie jajko. Z masy formować niewielkie kulki, lekko je na koniec rozpłaszczając.
Na głębokiej patelni rozgrzać sporo oleju, gdy będzie gorący wrzucić kotleciki. Smażyć około 10 minut aż mocno się zrumienią.
Podawać z dipem jako przekąskę lub jako dodatek do curry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 06.03.2012 17:45
na pewno zdrowe, musze tez kiedys poeksperymentować
jozefinach 15.02.2012 09:25
Pychotka.
staropolanka5 13.02.2012 22:16
fajne
caralajna 13.02.2012 16:00
lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak