Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W oczekiwaniu na wakacje

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka tortowa 1 szklanka
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa budyniowa:
margaryna 25 dag
mleko 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier puder 1/2 szklanki
Masa truskawkowa:
mus z truskawek 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
jogurt truskawkowy 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: W oczekiwaniu na wakacje

Masa jabłkowa :
1 szklanka musu z jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
100 ml jogurtu waniliowego
dodatkowo:
kolorowe barwniki
dowolny poncz do nasączenia
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie biała bardzo sztywna, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, ciasto delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem małej tortownicy. Piec w temp. 180-190 do 35, ale trzeba pilnować.

Upieczone, zimne ciasto przeciąć na trzy krążki które dokładnie nasączyć dowolnym ponczem ja użyłam herbaty z dużą ilością cytryny. Na paterze ułożyć spód ciasta, wyłożyć na nim całą gęstą masę truskawkową, przykryć drugim krążkiem na którym wyłożyć całą, gęstą masę jabłkową, przykryć ostatnim krążkiem ciasta.

Przełożony tort włożyć na minimum 1 godz do lodówki do zastygnięcia, po tym czasie całe ciasto posmarować masą budyniową, a to co zostało podzielić na odpowiednie porcje i zabarwić na żółto, zielono i brązowo. Masą napełnić rękawy cukiernicze z odpowiednimi końcówkami i wyciskać porcję kremu zaczynając od żółtych płatków formować słoneczniki. Na brązowe środki kwiatów można dodatkowo ułożyć drobno posiekaną czekoladę. Masa truskawkowa: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować na mus, wymieszać z jogurtem truskawkowym i zimną galaretką, dokładnie wymieszać.

Masa jabłkowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Mus jabłkowy ubić z jogurtem waniliowym i zimną galaretką. Masa budyniowa: Budyń ugotować w 1 szklance mleka i wystudzić, margarynę utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 25.06.2017 13:43
Wygląda niesamowicie:)
Agnieszka-87-25 15.05.2013 07:51
rewelacyjnie wygląda
Renataj 21.05.2012 12:17
Pyszne cudo.
mala2021 02.03.2012 08:32
piękny torcik!
Zoso 28.02.2012 21:41
o jak ładnie!:)
sambolera 26.02.2012 10:01
cudenko!
rjustysia 24.02.2012 12:17
Rzeczywiście bije na głowę inne torty :)
MAR3STA 17.02.2012 17:48
piękny torcik! jestem zachwycona;)
misia53 14.02.2012 12:21
o jejku ...jaki wspaniały!
Agnieszka_B 13.02.2012 21:47
Prześliczne ciacho!
caralajna 13.02.2012 16:02
piękny, zdjęcie tygodnia, :)
iziona 13.02.2012 14:52
ben-ka nie ma sprawy:)
ben-ka 13.02.2012 14:39
jejku ....już Ci zazdroszczę !!! przepiękna dekoracja !:) jak zamówię to mi taki zrobisz?
Ewa104 13.02.2012 14:25
Już go widziałam a nadal nie mogę wyjść z podziwu.Przepiękny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak