Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki pieczone

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 sztuk
mąka tortowa 1 szklanka
mąka krupczatka 2,5 szklanka
cukier puder 1/2 szklanka
śmietana 1 łyżka
jajko 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
masło 1 sztuk
orzechy włoskie 20 dkg
mleko 2% 1 szklanka
wódka 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki pieczone

Z wszystkich składników zagnieść ciasto: (margaryna, mąka tortowa, mąka krupczatka, cukier puder , śmietana ,jajo, proszek do pieczenia, sól). Wyrobić ciasto na jednolitą masę i formować małe kuleczki i napełniać nimi dziurki w foremce do orzeszków (specjalna forma do pieczenia orzeszków) i piec na palniku od kuchenki gazowej. W dalszej kolejności wykonujemy masę. MASA: zmielone orzechy zalać mlekiem i chwilę gotować.Masło utrzeć z cukrem i dodawać zimne orzechy, na końcu dodać czystą wódkę. Masę nakładać do wgłębienia w orzeszkach i je sklejać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 14.03.2012 13:55
mogłabym je jeść ciągle:)
Izka192 09.03.2012 18:34
smak dzieciństwa, pycha:)
iziona 13.02.2012 14:23
Mam takie foremki do pieczenia w piekarniku, ale robię sporadycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak