Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NUGAT

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 2 SZT
cukier puder 25 DKG
cukier kryształ 25 DKG
jajko 4 SZT
rodzynki 10 DKG
orzechy 20 DKG
olejek rumowy kilka kropli
sok z cytryny kilka krpli
kakao 1 łyżka
andrut
herbatniki 4 PACZKI

Przepis i sposób przygotowania na: NUGAT

Margaryny /może być jedno masło i margaryna razem 500 gr/ utrzeć z cukrem pudrem do białości. Jajka ubić na parze z cukrem zwykłym na gęsto po czym zdjąć z pary i ubijać aż jajka ostygną. Następnie łączymy jajka z margaryną powoli ucierając.
Uwaga! Gdyby masa zważyła się daję ją nad garnek z parą i ucieram aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodajemy do masy połamane herbatniki, rodzynki, orzechy, olejek. Mieszamy, najlepiej drewnianą łopatką. Oddzielamy 1/3 część masy i dajemy do niej kakao a do reszty sok z cytryny. Przekładamy wafel jasną masą, ciemną i znowu jasną.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak