Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowa pokusa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polewa czekoladowa 1 opakowanie
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
sok z cytryny 1 sztuk
cukier puder 1 szklanka
orzechy laskowe 3 szklanka
jajko 5 sztuk
płatki migdałowe 1 szklanka
śmietanka kremowa 3 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa pokusa

W pierwszej kolejności należy zmielić orzechy i należy je połączyć z bułką tartą. Następnie jajka oddzielamy od żółtek i same żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. W dalszej kolejności należy dodać sok z cytryny. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do utartych żółtek dodajemy przygotowane orzechy oraz pianę z białek. Wszystkie składniki razem należy wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury około 180 stopni C i piec przez około 50 minut. Po wyjęciu ciasto schłodzić i przeciąć na dwie równe części. Ubić śmietankę na sztywną masę. Na pierwszą połowę ciasta należy wyłożyć ubitą śmietanę. Na bitą śmietanę wyłożyć drugą połowę ciasta. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy nią ciasto. Na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 15.02.2012 17:58
fajna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak