Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NALEWKA GRUSZKOWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
Goździki całe Prymat 10 szt
laska wanili 1/2 l
cynamon do smaku
spirytus 0,6 l
cukier 0,5 kg
winiak 60 ml
rum 50 ml
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: NALEWKA GRUSZKOWA

Gruszki umyć, obrać, usunąć ogonki i resztki dna kwiatowego, miąższ pokroić w kostkę nie usuwając pestek dla aromatu. Owoce umieścić w gąsiorku razem z goździkami, cynamonem oraz wanilią i zalać spirytusem. Szczelnie zakorkować i odstawić e ciepłe miejsce. Gdy gruszki puszczą sok i rozcieńczą spirytus, przenieść gąsiorek w chłodne miejsce. Po upływie prawie roku zalać nalewkę znad gruszek, zakorkować i odstawić. Gruszki zasypać cukrem i od czasu do czasu potrząsać naczyniem, aby cukier się rozpuścił. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, zalać syrop, a gruszki wycisnąć w sokowirówce lub przez gęsty płócienny woreczek. Połączyć trzy płyny. Dodać winiak i rum, a następnie rozpuścić w nalewce kwasek. Po wymieszaniu całość przesączyć przez bibułkę filtracyjną lub gęste płótno. Rozlać do butelek i odstawić na co najmniej pól roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak