Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody domowej roboty z malinami i czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder 15 dkg
jajko 3 sztuk
cukier wanilinowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżka
śmietanka kremowa 350 ml
woda 3 szklanka
maliny świeże 1/2 szklanka
czekolada 5 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody domowej roboty z malinami i czekoladą

Sparzyć jajka. Następnie oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywną pianę, dodać połowę cukru pudru do białek ubijając w dalszym ciągu. W dalszej kolejności należy ubić śmietankę kremówkę na puszystą masę. W innym naczyniu należy ubić żółtka z dodatkiem wody oraz z drugą połową cukru pudru oraz z cukrem waniliowym. W dalszej kolejności należy wymieszać i połączyć ze sobą wszystkie składniki: ubite białka, ubitą śmietanę oraz ubite żółtka. Dokładnie wymieszać składniki, następnie podzielić je na połowę, do jednej połowy dodać kakao - na tym etapie nie mieszać białej masy z ciemną, i przełożyć je osobno do pojemnika z pokrywką, zamykając je szczelnie. Całość należy włożyć do zamrażalnika do zmrożenia lodów. Lody powinny być mrożone kilka lub kilkanaście godzin. Do zmrożonych lodów dodać świeże, umyte i osuszone maliny, oraz zetrzeć na wierzch czekoladę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 05.02.2013 19:25
niema nic lepszego niż domowe lody.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak