Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z ananasem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ananas 1 puszka
mąka 3 szklanka
cukier 1 szklanka
margaryna 1 kostka
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z ananasem

W pierwszej kolejności mąkę mieszamy z cukrem, następnie dodajemy margarynę. Białka oddzielamy od żółtek i same żółtka dodajemy do pozostałych składników, następnie dodajemy proszek do pieczenia i proszek waniliowy. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto kruche, które powinno mieć gładką powierzchnię, następnie należy włożyć ciasto do zamrażarki na około pół godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta należy rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki wysmarowanej tłuszczem. Drugą część ciasta odłożyć do lodówki. Następnie wyłożyć odsączone ananasy z puszki, pokrojone w kostkę na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i wykładamy na ananasy. Resztę ciasta należy zetrzeć na tarce o grubych otworach i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w gorącym piekarniku w temperaturze około 180 stopni C przez około 50 minut. Ostudzić po wyjęciu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maniek2 08.02.2013 19:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak