Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa swojska

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kilogram
słonina 1 kilogram
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 100 gram
majeranek 12 gram
ziele angielskie 12 gram
czosnek 12 ząbek
flaki 2 opakowanie
wieprzowina 4 (łopatka)
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 12 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa swojska

Schłodzoną wieprzowinę należy dokładnie oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach . Do zmielonego mięsa należy dodać pelo-sól i bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na jedną dobę do lodówki, tak aby sól do peklownia została dobrze wchłonięta przez mięso. Kolejny krok to dodanie wymieszanych przypraw: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie i wyciśniętego czosnku oraz dobre wyrobienie farszu. Gdy masa zrobi się kleista należy nadziewać farszem jelita wieprzowe. Tworzone odcinki powinny mieć długość około 35 cm. pęcherzyki powietrza poprzebijać szpilką lub igłą. Zawiesić kiełbasy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu na około 6 godzin, a następnie wędzić ciepłym dymem przez 4 godziny. Na koniec zawiesić kiełbasy w chłodnym miejscu do ostatecznego dojrzenia na około 3 dni. Gotowe kiełbaski, podawać w pętkach lub krojąc w plasterki na półmiski wraz z innymi wędlinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak