Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki karnawałowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 7 dag
cukier 0,7 szklanki
mleko 1,5 szklanki
żółtka jaj 7 sztuk
jajko 1 sztuka
margaryna 12 dag
alkohol 1 kieliszek
smalec 1,5 kg
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 1,5 szklanki
marmolada 30 (różana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki karnawałowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski.
Krok 1 - Pączki karnawałowe foto
2
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru i odrobinę mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pączki karnawałowe foto
3
Żółtka i jajko ucieramy na puch z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Krok 3 - Pączki karnawałowe foto
4
Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy oraz puch jajeczny. Wyrabiamy ciasto.
Krok 4 - Pączki karnawałowe foto
5
Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk dodajemy rozpuszczoną margarynę.
Krok 5 - Pączki karnawałowe foto
6
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 6 - Pączki karnawałowe foto
7
Następnie z ciasta formujemy kulki( pączki) i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 7 - Pączki karnawałowe foto
8
Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem alkoholu.
Krok 8 - Pączki karnawałowe foto
9
Pączki po wyjęciu z tłuszczu i odsączeniu szprycujemy marmoladą.
Krok 9 - Pączki karnawałowe foto
10
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Krok 10 - Pączki karnawałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 31.07.2013 10:49
jakie fajne :-)
IKrakowianka 24.11.2012 17:46
muszę wypróbować
Ewa6274879 13.02.2012 09:40
chyba w końcu spróbuję zrobić pączki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak