Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki zakręcone-wypasione.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dag
jajko 5 szt
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
mleko 2% 400 ml
masło 20 dag
szynka z indyka 35 dag
pieczarki 15 szt
cebula 1 duża szt
ogórki kiszone 3 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
papryka mielona 1 łyżeczka płaska
groszek konserwowy 1 puszka
sól do smaku
pestki dyni 5-8 dag
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka płaska
oregano 1 łyżeczka
ser edamski 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki zakręcone-wypasione.

Masło roztopić i ostudzić. Podgrzać mleko tak, by było letnie.Wsypać cukier i rozkruszyć do niego drożdże.Dobrze je rozmieszać. Do sporej miski wsypać mąkę z oregano i czosnkiem granulowanym, w środku zrobić zagłębienie i wlać mleko z drożdżami.Posypać mąką po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wbić 4 jajka, wlać stopione masło i dobrze wyrobić ,aż będzie odchodzić od ręki.Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ok.0,5 godziny. Groszek osączyć z zalewy.Szynkę i ser żółty zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Pieczarki opłukać,osuszyć,pokroić w grubą kostkę.Cebulę drobno posiekać.Na oleju podsmażyć pieczarki,pod koniec dodać cebulę.Ostudzić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę.Wszystkie składniki nadzienia wymieszać,doprawić ziołami prowansalskimi,papryką,solą i pieprzem ziołowym. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić je jeszcze raz,podzielić na pół i rozwałkować obie na podsypanej lekko mąką stolnicy na duży prostokąty.Rozłożyć na nich farsz zostawiając brzeg bez nadzienia, by ciasto się skleiło.Zwinąć rolady z ciasta i farszu.Każdą pokroić na 12 plastrów. Na blaszkach o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia ułożyć luźno plastry ciasta z farszem. Wierzch ich posmarować pędzelkiem mocząc w rozkłóconym jajku.Posypać ziarnami dyni i ostawić na ok.30 minut do podrośnięcia.Piec pół godziny w 170 stopniach.Można jeść na ciepło i na zimno.W sumie wychodzi 24 sztuki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 15.11.2013 11:12
Niesamowicie zakręcone. Wręcz... odjazdowe!!! :)
Andzia1977
Andzia1977 29.04.2012 20:41
super
Andzia1977
Andzia1977 29.04.2012 20:41
super
SmacznaPyza 12.04.2012 21:45
pysznie się prezentują
MAR3STA 02.04.2012 11:23
to ja poproszę jedną bułeczkę
berys18 28.03.2012 12:37
bardzo apetyczne bułeczki
lilify 27.03.2012 10:05
wygladają smacznie pewnie i tak smakują
PaniMISIOWA 25.03.2012 23:07
faktycznie wypasione!
Ada-Gaba 23.03.2012 09:35
śliczne i pewnie bardzo dobre
smakowita 22.03.2012 22:46
na pewno smaczne ,moje smaki
kate.500 21.03.2012 07:37
pycha
teresa18 19.03.2012 16:56
apetyczne i na pewno nie można im się oprzeć
Kasiax18 02.03.2012 11:49
smaczne:)
aginaa 21.02.2012 13:25
wsygladaja wspaniale
anna186 17.02.2012 14:57
ale smaczne
ben-ka 13.02.2012 09:10
muszą być bardzo smaczne!:)
anemon 13.02.2012 08:26
Bardzo apetycznie nafaszerowane bułeczki.
treonina 12.02.2012 22:26
świetne!
eewelina 12.02.2012 21:21
smakowite...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak