Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa wiejska wędzona

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 5 kilogramów
wołowina 1 kilogram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
cukier 10 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat 6 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa wiejska wędzona

Kroki postępowania

1

Mięso mielimy w maszynce z dużymi oczkami. Wkładamy wszystko do czystej miski i dodajemy przyprawy - sól, pieprz, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Następnie wyrabiamy mięso ręcznie do czasu, aż ładnie zacznie odchodzić od palców. Tak wymieszaną masę odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.

Krok 1 - Kiełbasa wiejska wędzona foto
2
Następnie przygotowujemy nadziewarkę lub maszynkę wyposażoną w końcówkę masarską. Płuczemy jelita i naciągamy na końcówkę masarską (jak największą ilość ) i zawiązujemy koniec.
Krok 2 - Kiełbasa wiejska wędzona foto
3
Przygotowane wcześniej mięso za pomocą nadziewarki lub maszynki nabijamy w jelita.
Krok 3 - Kiełbasa wiejska wędzona foto
4

Gotowe kiełbasy wieszamy na kije i wędzimy ok. 4–4,5 godziny. Pod koniec wędzenia (ok. 1,5 godz. przed końcem ) podwędzamy dymem jałowcowym.

Krok 4 - Kiełbasa wiejska wędzona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 12.02.2012 21:12
dlaczego ja nie mam jeszcze wędzarni ? :)
ziutula
ziutula 12.02.2012 19:58
taka kiełbasa to rarytas...
Mati13 12.02.2012 19:54
lubie taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak