KIEŁBASA WIEJSKA WĘDZONA

KIEŁBASA WIEJSKA WĘDZONA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    5 kg
  • wołowina

    1 kg
  • sól

  • czosnek

    2 ząbki
  • cukier

    10 gr
  • pieprz czarny mielony

    6 gr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KIEŁBASA WIEJSKA WĘDZONA
Mięso mielimy w maszynce z dużymi oczkami. Wkładamy wszystko do czystej miednicy i dodajemy wszystkie przyprawy ( czosnek przeciskamy przez praskę). Następnie wyrabiamy mięso ręcznie do czasu aż ładnie zacznie odchodzić od palców. Tak wymieszaną masę odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
Krok 2 - KIEŁBASA WIEJSKA WĘDZONA
Następnie przygotowujemy nadziewarkę lub maszynkę wyposażoną w końcówkę masarską. Płuczemy jelita i naciągamy na końcówkę masarską (jak największą ilość ) i zawiązujemy koniec.
Krok 3 - KIEŁBASA WIEJSKA WĘDZONA
Przygotowane wcześniej mięso za pomocą nadziewarki lub maszynki nabijamy w jelita.
Krok 4 - KIEŁBASA WIEJSKA WĘDZONA
Gotowe kiełbasy wieszamy na kije wędzarnicze i wędzimy ok. 4 – 4,5 godziny. Pod koniec wędzenia ( ok. 1,5 godz. przed końcem ) podwędzamy dymem jałowcowym.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sylwia / sytofala

12.02.2012 21:12
dlaczego ja nie mam jeszcze wędzarni ? :)

ziutula

12.02.2012 19:58
taka kiełbasa to rarytas...

Mati13

12.02.2012 19:54
lubie taką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat