Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowy bakaliowy sernik

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
masło lub margaryna 15 dag
cukier 2/3 szklanki
żółtko jajek 3 szt
mąka krupczatka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 5 dag
kakao 2 czubate łyżki
Na masę serową:
ser 1 kg mielony
masło lub margaryna 10 dag
laska wanilii 1 szt
budyń waniliowy 1 szt
cukier 1/2 szklanki
jajko 5 szt
białko 3 jaj
rodzynki 10 dag
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowy bakaliowy sernik

Kroki postępowania

1
Potrzebujemy także:
6-7 łyżek śmietany 18 %
10 dag gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe
migdały całe
migdały słupki
rodzynki
a także:
łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
2 łyżki mąki krupczatki lub bułki tartej do wysypania formy

Przygotowujemy ciasto: Margarynę (ja użyłam Kasi) lub masło miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka. Gdy składniki się połączą, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone drobno orzechy oraz kakao
Krok 1 - Dwukolorowy bakaliowy sernik foto
2
i zagniatamy jednolite ciasto, które schładzamy w lodówce.
Krok 2 - Dwukolorowy bakaliowy sernik foto
3
W tym czasie przygotowujemy masę serową: Margarynę lub masło miksujemy z cukrem oraz białkami i całymi jajkami. Dodajemy zmielony ser (możemy użyć tego w wiaderku), ziarenka z 1 laski wanilii oraz budyń śmietankowy i dokładnie miksujemy. Rodzynki obsypujemy mąką i dodajemy do masy, mieszamy.
Krok 3 - Dwukolorowy bakaliowy sernik foto
4
Spół średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej krupczatką lub bułką tartą wykładamy 2/3 porcji ciasta. Wlewamy masę serową i wierz posypujemy skruszonym pozostałym ciastem. Pieczemy około 60-65 minut w temperaturze 200 stopni (po około 40 minutach przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nam nie przypaliła).
Krok 4 - Dwukolorowy bakaliowy sernik foto
5
Ciasto studzimy. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w śmietanie, posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy rodzynkami oraz migdałami- całymi i w słupkach.
Krok 5 - Dwukolorowy bakaliowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 31.03.2012 09:18
dobry na Wielkanoc
pacpaw 15.02.2012 20:23
hiponytuzjące!
MAR3STA 13.02.2012 19:48
rewelacja!
Agnieszka_B 12.02.2012 21:22
Prezentuje się przepysznie:)
Mati13 12.02.2012 19:55
bardzo ładny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak