Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kiełbasą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żur w butelce 0,5 l
pieprz i sól
majeranek
ziele angielskie 2 ziarenka
czosnek 2 ząbki
mąka 1 łyżka
kiełbasa 800 g
Liść laurowy suszony Prymat
jajko 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kiełbasą

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować we wrzącej i osolonej wodzie na twardo.
Obrać jajka ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
Krok 1 - Żurek z kiełbasą foto
2
Żur dobrze wymieszać w słoiku
Krok 2 - Żurek z kiełbasą foto
3
Kiełbasę porcjować, pokroić na kawałki po 100 g każdy.
W rondlu zagotować 1 litr wody.
Do gotującej się wody wlać żur, dodać przyprawy, gotować kilka minut.
Krok 3 - Żurek z kiełbasą foto
4
Do gotowego barszczu dodać obrany i posiekany czosnek.
Żurek zaprawić mąką wymieszaną z odrobiną wody, wlać zawiesinę do żurku, dodać majeranek, zagotować.
Żurek doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do gorącego żurku dodać kiełbasę.
Podawać z jajkiem i kiełbasą.
Krok 4 - Żurek z kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 12.02.2012 20:00
jak mam smak na żur to robię ze 3 x pod rząd....tak lubię i widocznie kwasu potrzeba żurkowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak