Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety ryżowe ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl.
jajko 2 szt.
bryndza 10 dkg.
szpinak 20 dkg.
masło 4 łyżki
olej 4 łyżki
sól i pieprz
chili Prymat
czosnek 3 ząbki
bułka tarta pikantna 2 łyżki
pomidory
szczypiorek usiekany

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety ryżowe ze szpinakiem

ryż ugotować w osolonym wrzątku ok.3/4l. osączyć na sicie przestudzić wyłożyć do miski i wymieszać z jajkami,tartą bułką,pokruszoną bryndzą oraz posiekaną bazylią doprawić do smaku pieprzem oraz chili odstawić na ok.pół godz.aby przeszedł zapachem i smakiem przypraw,szpinak jeśli mamy świeży to przebrać,poodrywać listki i zblanszować osączyć,na patelni rozgrzać masło wrzucić obrany i pokrojony czosnek w cienkie plasterki przesmażyć dodać do niego szpinak i dusić tak długo aż odparuje woda a listki staną się miękkie,do schłodzonej masy ryżowej dodać szpinak a następnie wyrobić i formować kotlety,można je obtaczać w tartej bułce i kłaśc na rozgrzany tłuszcz upiec na złoty kolor podawać z pomidorami posypanymi solą,pieprzem i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 18.02.2014 22:03
Przepis wart wypróbowania.
Grazyna0211 14.05.2013 13:33
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak