Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kolorowe risotto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1i1/4 szkl.
szynka 20 dkg.
cebula
papryka czerwona 2 szt.
wino białe wytrawne 1i1/4 szkl.
ser żółty 40 dkg.
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
natka pietruszki
sól i pieprz
bulion warzywny 3,5 szkl.
groszek 10 dkg.
suszone pomidory 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kolorowe risotto

cebulę obrać i drobno posiekać,papryki oczyścić usunąć gniazda nasienne umyć pokroić w kostkę na patelni rozgrzać oliwę z masłem wrzucić warzywa i smażyć przez ok.3min.następnie wsypać ryż i szafran lub kurkumę mieszając smażyć ok.2min.do ryżu wlać wino wymieszać i smażyć aż odparuje woda,wlewać porcjami bulion,szynkę i pomidory pokroić w słupki i razem z groszkiem dodać do ryżu oraz warzyw,wymieszać i gotować do miękkości chwilę przed końcem gotowania dodać starty ser na tarce o dużych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki,doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym wymieszać i nakładać porcje na ogrzane talerze i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.12.2013 07:25
bardzo lubię risotta, chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak