Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti Bolognese

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 40 dag
pomidory krojone z puszki 1 puszka
mięso mielone 30 dag
sól do smaku
cebula biała 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pieczarki 20 dag
żółty ser 1 kostka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti Bolognese

Obierz i opłucz warzywa.Oczyść pieczarki (najlepiej wytrzyj je papierowym ręcznikiem lub małym ostrym nożykiem zdejmij skórkę z kapeluszy), a następnie pokrój je w cienkie plasterki.Cebulę posiekaj.Czosnek przeciśnij przez praskę.Marchewkę pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę lub zetrzyj na tarce.Na patelni lekko rozgrzej olej.Najpierw zeszklij cebulę i czosnek.Następnie dodaj marchewkę, a na koniec dosyp plasterki pieczarek.Wymieszaj i na silnym ogniu smaż 2-3 minuty.Zmniejsz płomień i całość duś jeszcze 4 minuty.Dodaj mięso i mieszając smaż aż będzie miało konsystencję kaszki.Do podsmażonych składników dodaj koncentrat pomidorowy lub puszkę rozdrobnionych pomidorów.Wymieszaj.Dopraw solą, pieprzem i ziołami.Całość zalej gorącym bulionem i na wolnym ogniu duś pod przykryciem około 20 minut.Na koniec ewentualnie sos ponownie dopraw.W dużym garnku zagotuj 3 l. wody, posól.Możesz dodać łyżeczkę masła lub oliwy-makaron nie wykipi!.Ugotuj według czasu podanego na opakowaniu.Odcedź, natychmiast przełóż na talerze, polej sosem, posyp startym serem żółtym i natychmiast podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak