Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTE KLUSKI ŚLĄSKIE

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana wg.potrzeby
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: TARTE KLUSKI ŚLĄSKIE

1. Ziemniaki obrać i umyć.

2. Dwa z nich (surowe) zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Przełożyć na sito i odsączyć z nich nadmiar wody. Pozostałe ziemniaki ugotować. 

3. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przepuścić przez praskę. Dodać do nich odciśnięta starte ziemniaki i wyrobić ciasto. Posolić i dodać mąkę ziemniaczaną (tyle aby ciasto nie było zbyt twarde). Dobrze wyrobić i uformować okrągłe kulki.

4. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia kulek na powierzchnię. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marek 07.05.2023 10:41
Poproszę o ten przepis jak to ciasto zrobić ile jajek jak długo gotować itd.
Doradca Smaku 08.05.2023 09:36
Do tartych klusek śląskich nie dodajemy jaj. Co do długości gotowania, to od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię, powinno to być kilka minut (ok. 10 min.).
anemon 24.08.2013 21:22
Bardzo zgrabne te Twoje kluseczki.
Grazyna0211 03.07.2013 18:09
też lubię takie kluski pycha
kate.500 14.06.2013 08:02
uwielbiam takie kluchy
Łukasz15 11.06.2013 09:04
Uwielbiam kluseczki
kuklik 01.05.2013 22:01
bardzo lubię
traktorek 18.11.2012 21:36
pycha
Krystyna32 29.09.2012 09:21
extra
Wafelek2601 10.06.2012 11:58
Fajne
Anna133 18.02.2012 07:54
oj nie jadłam takich
Wojt@s
Wojt@s 17.02.2012 15:03
extra
ben-ka 17.02.2012 13:02
dzisiaj robię! :)
Wacław 14.02.2012 08:29
pyszne,lubię takie kluseczki !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak