Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka fińska

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska pół GŁÓWKI
pomidor 2-3
cebula czerwona 2-3
gruba sól 1 łyżeczka
ocet winny 120 ml
cukier 2 łyżki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sok z cytryny
oliwa 4-5 łyżek
kminek
woda 1 (źródlana)
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka fińska

Kapustę poszatkować.Pomidory pokroić w plasterki,cebulę w kostkę,paprykę w paseczki.Oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce,skropić sokiem z cytryny.Warzywa przełożyć do miski,dodać sól,pieprz,cukier,oliwę i dobrze wymieszać.Przykryć i odstawić na ok2h.Ocet zagotować z wodą,dodać liść laurowy(2-3)i kilka ziarenek ziela angl.Ostudzić.Słoiki wyparzyć.Układać sałatkę do ok3/4wysokości słoika.Zalać zalewą.Pasteryzować ok15min w90stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak