Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe serce

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
mąka 5 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masa
mleko 500 ml
jajko 1 sztuka
mąka 3 łyżki
mąka krupczatka 3 łyżki
cukier 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
spirytus 1 kieliszek
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
Do dekoracji:
perełki
literki Dr Oetkera

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe serce

CIASTO: Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wszystko ubić na pianę. Następnie dodać cukier i wszystko ubić na bardzo sztywną pianę. Gdy będzie już super piana dodać żółtka i ucierać na najmniejszych obrotach miksera, potem dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość przesypać na wysmarowaną margaryną blachę lub do formy sercowej. Piec w piekarniku ok. 30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć ostudzić. Jeśli placek był pieczony w sercowej formie mamy ułatwienie jeśli nie teraz trzeba pokombinować. Z kartki papieru należy wyciąć serce. Następnie położyć na placek i delikatnie wyciąć je na biszkopcie. Pozostałe kawałeczki możemy zjeść na sucho, serce należy przeciąć wzdłuż na pół.

MASA: Większą część mleka zagotować. Następnie w odlanej mniejszej części rozpuścić mąkę, mąkę krupczatkę, cukier, cukier wanilinowy i jajko. Gdy mleko zacznie się gotować wlać rozpuszczone składniki i gotując, mieszać do czasu aż masa się zagotuje. Po tym czasie odstawić do wystudzenia. Zrobić galaretkę jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Gdy masa będzie zimna zacząć ucierać margarynę. Dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę i kieliszek spirytusu.

DOKOŃCZENIE SERCA: Ponad połową masy przełożyć jedną część placka. Przykryć drugą połową serca. Nałożyć masę. Zostawić trochę do dekoracji. Równomiernie rozłożyć masę. Pozostawioną część przełożyć do dekoratorki. Porobić kleksy na około. Następnie na każdym kleksie ułożyć perełki. Środek udekorować wg uznania (ja udekorowałem literkami Dr. Oetkera). Można podać ukochanej osobie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 04.06.2012 18:41
serduszko :) super
Kate131 14.04.2012 12:27
śliczne
jozefinach 22.03.2012 09:32
Wygląda smakowicie.
Juleczka20 17.02.2012 09:26
wygląda pięknie
Kas2 16.02.2012 08:09
wow, robi wrażenie!
anna186 13.02.2012 20:37
piekne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak