Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
miód prawdziwy 200 g
cukier puder 170 g
masło 120 g
jajko 1 szt
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt
bakalie 3/4 szklanki
polewa czekoladowa
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z sodą, wlewamy rozpuszczony miód,dodajemy przyprawy do piernika,cukier puder,miękkie masło,jajko,kakao. Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy bakalie, do drugiej nie.
Krok 1 - Pierniczki foto
2
Każdą część wałkujemy i za pomocą foremek wykrawamy różne kształty pierniczków.
Krok 2 - Pierniczki foto
3
Pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni przez około 10 minut
Krok 3 - Pierniczki foto
4
Zimne pierniczki smarujemy polewą czekoladową lub czekolada mleczna czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą silikonowego pędzla i ozdabiamy np. lentylkami. Przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.
Krok 4 - Pierniczki foto
5
Smacznego
Krok 5 - Pierniczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izka192 13.12.2013 08:28
apetyczne i do tego cieszą oczy
Andysz 14.06.2012 20:42
pycha!
Anna146 12.02.2012 08:50
śliczne pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak