Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z grilowanym bakłażanem
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Do rondla (najlepiej z grubym dnem) wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy cebulkę. Smażymy, aż zrobi się przezroczysta, dorzucamy czosnek i papryczkę.
Na smażącą się cebulkę wsypujemy suchy ryż i smażymy ok. 2 minuty, następnie dorzucamy pokrojonego bakłażana i przyprawy. Dolewamy niewielką część bulionu i ciągle mieszając podgrzewamy aż ryż wchłonie bulion. Wtedy dodajemy kolejną porcję bulionu. Postępujemy tak do czasu aż ryż wchłonie cały bulion i jest miękki.
Odstawiamy z ognia i dodajemy masło, cały czas mieszając, gdy się rozpuści dodajemy parmezan. Podajemy gorące i nie odgrzewane.
Smakuje sto razy lepiej niż wygląda ;)
Smacznego