Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z makiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietany 18% 250 g
masy makowej z bakaliami 450 g
mąki pszennej 500 g
cukier 1 szczypta
masło 1 kostka
mak 2 łyżki
jajko 1 szt
drożdży instant 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z makiem

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Mieszamy z drożdżami. Robimy kopczyk z wgłębieniem w środku i wlewamy do niego śmietanę. Schłodzoną margarynę siekamy na kawałki i dodajemy do mąki. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Wykrajamy szklanką kółka i układamy na środku masę makową. Zawijamy i dociskamy brzegi widelcem. Jajko roztrzepujemy w osobnej miseczce i smarujemy nim pierogi. Posypujemy makiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w 180 C aż pierogi się przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 12.07.2012 20:52
super
Jolanta40 12.02.2012 09:31
dziękuję, pierogi są pyszne to fakt :))
caralajna 11.02.2012 21:28
piękne zdjęcia, też robię takie pierogi i bardzo je lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak