Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe ślimaczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 300 g
cukru waniliowego 1 opakowanie
jajko 2 szt
cukru 100 g
masło 150 g
gotowej masy makowej 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe ślimaczki

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i dodajemy posiekaną margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Masę makową mieszamy z jajkiem.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie porcje i wałkujemy podsypując mąką. Tworzymy prostokąty, na które nakładamy masę makową. Zawijamy dosyć ściśle i kroimy krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 180 C około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 22.01.2015 23:29
szczerze polecam, bo ciasteczka są pyszne
js28 24.07.2012 11:31
pyszne ciasteczka :)
tomosatomos 08.04.2012 07:49
mniam
Jolanta40 21.03.2012 17:58
dziękuję
cooleczka 21.03.2012 17:06
świetnie się prezentują :)
agnieszka189 14.03.2012 15:21
bardzo ładne te ciasteczka
zuzanna_z 01.03.2012 12:23
extra
Anita21 12.02.2012 10:08
cudeńka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak